Gäddan och Gänget som sändebud för barns rättigheter

Gäddan och Gänget är Pargas stads koncept som vill väcka intresset för miljöfrågor och hållbar utveckling hos barn inom småbarnspedagogiken, med betoning på barnens rötter i skärgården.

Till arbetet hör olika aktiviteter med barn. År 2019 inledde ett skärgårdskulturlabb verksamheten som går ut på att mjukisfiskar besöker grupper inom småbarnspedagogiken för att sprida kännedom om skärgårdskulturen. Barnen får lära sig känna till exempel olika fiskarter, veta mer om båtliv och lära sig repslagning med hjälp av sång och lek.

Gäddan och Gänget berättar också om den traditionella skärgårdsmaten, såsom rotfruktsmos, strömmingsbiffar och potatisgröt. Recepten på de här rätterna och många andra skärgårdsdelikatesser hittar du i kokboken Gäddan och Gänget kockar - kär i skärimat. Gäddans och Gängets teman har under årens lopp varit bland annat Avfallshantering, Havet under ytan och Matens kretslopp.

Konceptet Gäddan och Gänget är Pargas stads satsning såväl på småbarnspedagogiken som på Skärgårdshavets biosfärområde. Mer information om Gäddan och Gänget och Skärgårdshavets biosfärområde: 

https://www.pargas.fi/gaddanochganget.