Landsbygdens och skärgårdens attraktionskraft som ställen att bo på kan stärkas genom övergripande utveckling

Enligt en färsk utredning som gjorts av statsrådets kanslis Kettu-projekt är närhet till naturen, en lugn miljö, gemenskap och förmånligare boende de viktigaste faktorerna som lockar människor att flytta till landsbygden och skärgården.

Boendemöjligheter, tjänster och arbetstillfällen avgör vid flyttbeslut

Statsrådets kanslis Kettu-team för beteendevetenskaplig framsyn och kunskap i framtidens förvaltning har undersökt landsbygdens och skärgårdens livskraft och människors vilja att flytta till dessa områden. Enligt utredningen påverkas flyttbeslut mer av upplevelsen av möjligheten till ett gott liv än av direkta ekonomiska incitament.

”Svårigheter med boende och med att hitta bostad togs upp i nästan varje intervju. Detta gäller både ägar- och hyresbostäder. Kommunerna förväntas i synnerhet vidta åtgärder för att underlätta bostadssituationen”, berättar Maarit Lassander, som är ledande sakkunnig vid statsrådets kansli.

De viktigaste faktorerna som gör det möjligt att flytta till landet var tillgången till bostäder, tillräcklig basservice, fungerande dataförbindelser samt arbets- och studiemöjligheter. Enligt utredningen räcker det inte med ekonomiska incitament, utan det behövs mer övergripande åtgärder. Dock kan vissa incitament, om de riktas rätt, underlätta flyttbeslutet.

Naturen, lugnet och gemenskapen lockar till landsbygden och skärgården

Enligt utredningen är närhet till naturen, en lugn miljö, gemenskap och förmånligare boende de viktigaste faktorerna som påverkar motivationen att flytta. Dessa lyftes fram både i intervjuerna och i enkätundersökningarna.

Landsbygden ses som en potentiell boendemiljö som erbjuder gemenskap, trygghet och närhet till naturen. Många faktorer inverkar på flyttbeslutet, såsom livssituation, värderingar och personliga behov.

Med tanke på landsbygdens livskraft framhävdes betydelsen av multilokalitet och distansarbete. Samarbete mellan kommunerna, starkare gemenskap och effektiv kommunikation är helt avgörande när det gäller att utveckla regionernas attraktionskraft.

Övergripande lösningar fungerar bättre än enskilda incitament

Enligt utredningen kan ekonomiska incitament, såsom flyttningsbidrag eller skatteförmåner, ha en viss inverkan på viljan att flytta, men de räcker inte i sig till för ett flyttbeslut. Många enskilda incitament förblir okända för potentiella inflyttare.

”Mer utmanande helheter som kräver långsiktig utveckling, till exempel omfattande basservice, sysselsättningsmöjligheter samt allmän livskraft och aktiv utveckling i området, påverkar mer än incitamenten. Oavsett hur bra projekten är ger de inte resultat om deras potential inte kan utnyttjas efter projektet”, säger Auli Sihvola, som är specialsakkunnig vid jord- och skogsbruksministeriet.

De rekommendationer som tagits fram på basis av utredningen betonar behovet av mångsidigare boende, utveckling av arbetsmöjligheterna, tryggad basservice, riktade ekonomiska incitament, starkare gemenskap samt effektivare kommunikation och marknadsföring för att främja landsbygds- och skärgårdsområdenas livskraft.

Mer information:

Maarit Lassander, psykologie doktor, ledande sakkunnig, Kettu-arbetsgruppen för beteendevetenskaplig framsyn och kunskap i framtidens förvaltning, statsrådets kansli, tfn 0295 160 037, maarit.lassander(a)gov.fi

Auli Sihvola, specialsakkunnig, jord- och skogsbruksministeriet, tfn 0295 162 442, auli.sihvola(a)gov.fi

Incitament för att flytta till landsbygden och skärgården: Ett beteendevetenskapligt perspektiv (på finska)

Beteendevetenskaplig verksamhet – Projekt och rapporter

Pressmeddelandet har ursprungligen publicerats av statsrådets kansli och jord- och skogsbruksministeriet.